Kedah Bakal Diharamkan Sertai Piala AFC?

Kedah Bakal Diharamkan Sertai Piala AFC?|PEMENANG Piala FA Malaysia, Kedah sedang kesuntukan masa untuk mengelak daripada dikecualikan bagi menyertai Piala AFC pada tahun depan selepas gagal melunaskan bayaran kepada bekas jurulatih, David Mitchell (gambar).

Kedah Bakal Diharamkan Sertai Piala AFC?

Bekas pemain Australia itu membawa kesnya ke Persekutuan Bola Sepak Antrabangsa (Fifa) selepas Kedah gagal membayar sebanyak 100,000 Dollar Amerika (RM427,000) sebagai pampasan kepada pemecatannya.

Fifa berpihak kepada bekas penyerang Selangor yang berusia 55 tahun itu. Namun, Kedah masih belum membuat sebarang bayaran walaupun peguam sudah mengemukakan tuntutan itu bagi pihak Mitchell.

Tarikh akhir untuk melakukan pembayaran itu turut ditetapkan oleh wakil undang-undang jurulatih tersebut.

Kelewatan berbuat demikian akan memberikan risiko buat Kedah kerana Persekutuan Bola Sepak Asia (AFC) menetapkan agar kelab yang menyertai pertandingan anjurannya mempunyai kestabilan kewangan.

Semua bayaran yang tertunggak hendaklah diselesaikan sebelum 31 Ogos dan pada masa semua peraturan lain turut dipenuhi bagi membolehkan mereka bertanding dalam Piala AFC.

"Kami cuba membayar David melalui wakilnya pada bulan lalu," kata setiausaha pasukan Kedah, Datuk Aminuddin Omar kepada ESPN FC.

"Kami sedar akan arahan Fifa untuk membayar kepadanya, tetapi terdapat beberapa isu transaksi kepada wakilnya.

"Kami masih berhutang kepadanya gaji selama enam bulan dan berhasrat untuk bayar segala tunggakan," katanya.

Aminuddin bagaimanapun tidak dapat mengesahkan bila bayaran tersebut akan selesai dibuat

No comments

Powered by Blogger.